Surdeg
Jag ska imorgon baka mitt surdegsbröd, och tänkte dela med mig av receptet.
Ställ resten av surdegen i en tät glasburk i kylen tills du ska den nästa gång, mata den med lika mängd vatten och rågmjöl lite då och då så att inte den dör, Kvällen innan du ska baka kan du ta ut den ur kylen och mata den och lämna den över natten med plastfolie på så är den bakklar på morgonen.
Man kan egentligen göra surdeg på vilket mjöl som helst, men jag har i detta recept valt rågmjöl för att det ska vara mest hälsosamt, eftersom att surdegsprocessen gör att syror i mjölet bryts ner så att olika näringsämnen blir mer lätt tillgängliga för kroppen. Dessutom har surdegsbröd längre hållbarhet än bröd som inte är bakade med surdeg.
Surdeg av råg.
Dag 1
Vispa ihop 2 dl ljummet vatten, 2½ dl rågmjöl och 1 msk honung i en stor glasburk, täck över med plastfolie och låt stå i rumstemperatur i 2 dygn.
Dag 3
Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl och blanda väl, täck med plastfolie och låt stå i ett dygn.
Dag 4
Tillsätt 1 dl ljummet vatten och 1 dl rågmjöl och låt stå i rumstemperatur i ett dygn.
Dag 5 (Bakdagen) Receptet kommer nedan. Ta ur den mängd surdeg du ska ha till brödet.
Rågsur med äpple och valnötter.
30 g färsk jäst
6 dl ljummet vatten
2½ msk salt
3 msk honung
3/4 dl surdeg av råg
6 dl rågsikt
2 dl grovt rågmjöl
4½-6 dl vetemjöl special
200 g valnötter
2 stora äpplen
- Smula jästen i en bunke och lös upp den i vatten. Tillstätt salt, honung och surdeg.
- Arbeta in rågsikt, grovt rågmjöl och vetemjöl, lite i taget.
- Knåda degen på medelhastighet i maskin ca 10 minuter till den är elastisk
- Hacka valnötterna mycket grovt och skala, kärna ur och tärna äpplena i 1 cm stora bitar.
- Arbeta försiktigt in valnötterna och äpplena i degen för hand.
- Strö över lite vetemjöl och täck degen i bunken med en bakhandduk, jäs till dubbe storlek i ca 1½ timme.
- Knåda degen lätt och baka ut till två runda bröd, låt dom vila i ca 10 minuter.
- Sätt ugnen på 250 grader.
- Platten ut degen lätt, vik ihop den som en limpa, rulla ändarna så dom blir spetsiga och lägg bröden med skarven nedåt på en väl mjölad skärbräda.
- Jäs bröden under en bakduk till dubbel storlek 1-1½ timme.
- Vänd bröden och lyft över dom på en plåt, snitta dem med en kniv.
- Sätt in bröden i mitt i ugnen och släng in 1 dl vatten på ugnsbotten (Detta gör man för att bröden ska få en fin krackelerad skorpa) Sänk värmen till 220 grader och grädda bröden i ca 35 minuter.
Ställ resten av surdegen i en tät glasburk i kylen tills du ska den nästa gång, mata den med lika mängd vatten och rågmjöl lite då och då så att inte den dör, Kvällen innan du ska baka kan du ta ut den ur kylen och mata den och lämna den över natten med plastfolie på så är den bakklar på morgonen.
Receptet och infon kommer ifrån Leilas bok One more Slice.
Kommentarer
Trackback